Näin vahvistat luonnon hyvinvointivaikutuksia kehoon ja mieleen
27.08.2024 14:04
Luonto on ollut ihmisen kumppani ja turvapaikka kautta aikojen. Nykyajan kiireisessä ja stressaavassa arjessa luonnon hyvinvointivaikutukset korostuvat entisestään. Vietämme yhä enemmän aikaa sisätiloissa ja digitaalisissa ympäristöissä. Kehomme ja mielemme kaipaavat kuitenkin yhteyttä luontoon.
Näin vahvistat luonnon hyvinvointivaikutuksia kehoon ja mieleen:
- Kehosuhde ja liikunta
- Kehon rauhoittaminen ja palautuminen
- Mielen hyvinvointi
- Keskittymisen vahvistaminen
- Huumori ja leikillisyys
- Yhteistyö ja sosiaaliset suhteet
- Resilienssi
- Luontoelementtien hyödyntäminen luovasti
- Luontosuhde
- Luonnon kunnioittaminen
Jokaisen teeman kohdalla on myös pieni pohdintatehtävä, jonka avulla voit pysähtyä tutustumaan omaan luontosuhteeseesi.
Luonnossa, luontokuvia katselemalla tai mielikuvia hyödyntämällä voit tietoisesti pysähtyä tähän hetkeen, rauhoittaa hermostoa tai vahvistaa jämäkkyyttä.
Näistä aiheista voit lukea lisää aiemmista blogiartikkeleistani:
- 3 harjoitusta tietoisen läsnäolon vahvistamiseen
- 3 harjoitusta hermoston rauhoittamiseen
- 3 harjoitusta jämäkkyyden vahvistamiseen
Kehosuhde ja liikunta
Luonto houkuttelee liikkumaan. Liikkeen avulla meidän on mahdollista tutustua omaan kehosuhteeseemme.
Luonnon haastavissa ympäristöissä liikkuminen tarjoaa ainutlaatuisen tilaisuuden haastaa sekä kehoa että mieltä. Kun kuljemme epätasaisilla poluilla, ylitämme puroja tai kiipeämme kallioilla, kehomme joutuu käyttämään kaikkia aistejaan ja lihasryhmiään. Tämä vahvistaa fyysistä kuntoamme. Ja samalla auttaa meitä keskittymään täysin hetkeen.
Haastavissa tilanteissa mielen tulee pysyä valppaana ja keskittyneenä. Tämä kehittää kykyämme säädellä stressiä ja edistää henkistä kasvua. Mielen ja kehon välinen yhteys korostuu. Opimme kuuntelemaan kehomme viestejä entistä tarkemmin, mikä parantaa kehosuhdettamme ja kokonaisvaltaista hyvinvointiamme.
Pohdinnaksi: Mitä liikuntamuotoja voisit kokeilla luonnossa?
Kehon rauhoittaminen ja palautuminen
Luonnon rauhoittava vaikutus kehoon on tutkitusti merkittävä.
Luontoympäristössä aikaa viettäessämme kehomme vastaa luontaisesti alentamalla verenpainetta, tasoittamalla sykettä ja syventämällä hengitystämme. Luonnossa liikkuminen vähentää stressihormonien tuotantoa ja edistää mielihyvähormonien vapautumista. Myös sykevälivaihtelun paraneminen on yksi merkki, joka kertoo kehomme rentoutumisesta ja palautumisesta.
Autonomisen hermoston toiminta voi helpommin tasapainottua luonnossa – houkutellen toisaalta liikkumaan ja toisaalta rauhoittumaan. Kumpaakin puolta tarvitaan. Fyysinen ja henkinen palautuminen luonnossa ei ainoastaan paranna hetkellistä hyvinvointiamme. Se myös vahvistaa pitkän aikavälin terveyttämme.
Pohdinnaksi: Minkälaisissa luontokohteissa tunnet olosi rauhallisimmaksi?
Mielen hyvinvointi
Asiakastyössä olen huomannut monen kohdalla luonnossa liikkumisen ja oleilun olevan yksi tärkeä asia työuupumuksesta, masennuksesta, ahdistuksesta tai akuutista kriisistä toipumiseen.
Tutkimuksissakin on huomattu luontoympäristön vaikuttavan myönteisesti tunteisiin ja mielialaan. Vaikutuksia on havaittu muun muassa jännittyneisyyden, ahdistuneisuuden ja huolestuneisuuden lieventymisessä.
Koettu hyvinvointi vahvistuu luontokohteita katselemallakin, vaikkei aina pääsisi luonnossa liikkumaan. Toipuminen voi olla nopeampaa, kun luonnossa oleilu tai luontomaiseman näkeminen mahdollistuu.
Joskus ”reseptinä” voi olla päivittäin tai muutaman kerran viikossa kävely läheiselle luontokohteelle. Kannonnokassa tai merenrannalla istuskelu saattaa helpottaa oloa hieman. Ja lisätä voimavaroja, jotta haastavampia tilanteita, ajatuksia ja tunteita on taas mahdollista kohdata.
Pohdinnaksi: Miten luonnossa oleilu on vaikuttanut mielialaasi?
Keskittymisen vahvistaminen
Luontoympäristöissä keskittymisen vahvistaminen on usein helpompaa kuin näyttöä tuijottaen tai kaupunkiympäristössä. Luonnossa tiedonkäsittely ei kuormitu niin paljon ja tarkkaavuuden siirtäminen tapahtuu ilman pakottamista. Luonnossa oleilu auttaa myös keskittymiskykyä palautumaan.
Jos päivän aikana mahdollistuu lyhytkin kävelyhetki, kannattaa tauottaa arjen tekemistä suuntaamalla ennemmin luontoympäristöön kuin kaupunkiympäristöön. Ainakin, jos haluaa palautua, parantaa keskittymistä ja laskea stressitasoja.
Ja jos kävely ei ole mahdollista, tauottamisessa voi hyödyntää luontokuvien katselua ja keskeyttää hetkeksi kaikki muu tekeminen.
Moni kokee ajatusten selkiytyvän, luovuuden lisääntyvän ja ongelmanratkaisun helpottuvan. Myös tutkimuksissa on havaittu näitä hyvinvointivaikutuksia.
Pohdinnaksi: Miten voisit hyödyntää luontoa keskittymiskykysi parantamiseksi arjessa?
Huumori ja leikillisyys
Luonnossa liikkuessamme leikkisyys, huumori ja heittäytyminen ovat elementtejä, jotka rikastuttavat kokemustamme ja vahvistavat yhteyttämme ympäristöömme. Kun annamme itsellemme luvan olla hetkessä ja kokeilla uusia asioita, luonto tarjoaa loputtomasti mahdollisuuksia iloon ja nauruun.
Yksinkertainen keppien kerääminen, lehtien heittely tai puunrunkojen yli hyppiminen voi palauttaa meidät lapsuuden vapauden ja uteliaisuuden tilaan. Tämä leikkisä lähestymistapa vapauttaa mielen luovuuteen ja uuden ideointiin. Siinä sivussa myös fyysinen aktiivisuus tehostuu.
Huumori ja yhdessä nauraminen vahvistavat sosiaalisia siteitämme ja lisäävät yhteenkuuluvuuden tunnetta. Tämä tekee luonnossa liikkumisesta entistä palkitsevamman kokemuksen.
Pohdinnaksi: Voisitko seuraavalla luontoretkelläsi kokeilla jotain leikkisää tai spontaania?
Yhteistyö ja sosiaaliset suhteet
Elämä tuo eteemme muutoksia ja yllätyksiä, jotka voivat olla joko suunniteltuja tai odottamattomia. Luonnossa liikkuminen vahvistaa meitä kohtaamaan nämä haasteet ja käyttämään erilaisia vahvuuksiamme.
Tiimissä luottamus on avainasemassa – yhdessä voimme selvitä vaikeistakin tilanteista. Vaikeammilla ja uusilla reiteillä tarvitsemme luottamusta itseen ja toisiin. Näissä tilanteissa tiimin erilaiset vahvuudet tulevat myös tarpeeseen. Tarvitaan mm. kartan lukutaitoa, vauhdin säätelyä, oman kehon hallintaa, avun pyytämistä ja antamista, oikeanlaista varustelua sekä sääolosuhteiden huomioimista. Haastavissa tilanteissa tarvitsemme toistemme innostamista, kannustamista, tukemista ja toisiin luottamista. Luottamus ja toistemme kunnioittaminen tuovat turvaa kaikille.
Luonnossa yhdessä vietetty aika lujittaa sosiaalisia suhteita. Puhuminen ja hiljaa oleminen voi olla helpompaa kuin toisenlaisessa ympäristössä. Näin myös haastavampien teemojen käsittely ja vuorovaikutuksen kehittäminen on monelle helpompaa. Erilaisten onnistumisten, haasteiden ja yhdessä koettujen hetkien jakaminen auttaa syventämään suhteita työssä ja läheisten kanssa. Yhteiset seikkailut luovat muistoja ja vahvistavat siteitä, mikä on perusta terveille ja kestäville ihmissuhteille.
Pohdinnaksi: Oletko huomannut, onko yhteistyö ja vuorovaikutus erilaista luonnossa kuin sisätiloissa?
Resilienssi
Luonto vahvistaa myös resilienssiä. Luonto tarjoaa meille paikan, jossa voimme kohdata haasteita, oppia sietämään epämukavuutta ja palautua stressistä.
Luonnossa vietetty aika opettaa meitä kohtaamaan muuttuvia olosuhteita. Tämä edistää joustavuuttamme ja sopeutumiskykyämme. Lisäksi saamme mahdollisuuden kehittää kykyä selviytyä vastoinkäymisistä myös arkielämässä. Luonto tarjoaa myös rauhoittavan ja luovan ympäristön, joka mahdollistaa syvemmän itsetutkiskelun ja henkisen kasvun. Kaikki tämä on keskeistä resilienssin rakentamisessa.
Resilienssi ei tarkoita pelottomuutta tai jatkuvaa hyvää oloa, vaan kykyä kohdata omat tunteet ja ottaa vastaan apua tarvittaessa. Yksin ei tarvitse selviytyä kaikesta. Yhdessä voimme voittaa vastoinkäymiset.
Pohdinnaksi: Miten luonto voisi auttaa sinua selviytymään vaikeista tilanteista?
Luontoelementtien hyödyntäminen luovasti
Aina ei ole mahdollista lähteä luontoon. Silloin erilaisia luontoelementtejä voi hyödyntää muilla tavoin. Kotiin tai työpisteelle voi tuoda kasveja, kiviä tai luontokuvia. Taustalle voi laittaa soimaan luontoääniä rauhoittamaan oloa. Työkoneen taustakuvaksi voi laittaa kuvan omasta lempipaikasta.
Myös mielikuvissa voi palata luontokokemuksiin, mielipaikkaan tai kuvitella itsensä unelmien luontokohteeseen. Mielikuvaa kannattaa vahvistaa eri aistien avulla: mitä voi nähdä, kuulla, haistaa, maistaa ja miltä kehossa tuntuu.
Pohdinnaksi: Minkälaisia luontoelementtejä voisit tuoda kotiisi tai työpisteellesi?
Luontosuhde
Luontosuhteen tai luontoyhteyden voi ajatella tarkoittavan henkilökohtaista kokemusta itsestä suhteessa ympäröivään luontoon.
Joillain luonnon merkitys on konkreettisia arjen tilanteita lähiluonnossa liikkuen. Joillakin ihmetellen luonnon muutoksia eri vuodenaikoina. Tutustumalla luonnon ilmiöihin, kasveihin, eläimiin ja uskallusta olla osa luontoa.
Toisilla luontokokemus liittyy henkisyyteen tai hengellisyyteen. Jotkut voivat kokea olevansa osansa jotain suurempaa ollessaan luonnossa. Luontoyhteys voi siis olla myös syvällisempi, vastavuoroisempi ja tasavertaisempi kokemus itsestä osana luontoa.
Osa kokee olevansa turvassa, rauhassa ja itselle merkityksellisessä paikassa ollessaan osana monimuotoista luontoa. Osa voi olla vieraantunut luonnosta paljonkin, jolloin yksin metsässä liikkuminen voi tuntua oudolta, epämiellyttävältä tai jopa pelottavalta.
Luontosuhde on henkilökohtainen ja olemme kaikki erilaisia tässäkin asiassa. Luontoyhteyttä voi vahvistaa keskittymällä luonnossa oleiluun kaikin aistein. Tutustumista siihen, miten vaikutamme luontoon ja miten luonto vaikuttaa meihin.
Pohdinnaksi: Miten voisit viettää enemmän aikaa luonnossa ja vahvistaa luontosuhdettasi?
Luonnon kunnioittaminen
Luonnossa oleiluun ja liikkumiseen liittyy vahvasti myös luonnon kunnioittaminen. Tämä tarkoittaa mm. reitin vaativuuden, korkeuserojen, kaatuneiden puiden, liukkauden, vesistöjen, haastavan maaston sekä auringon nousun ja laskun huomioimisen. Haastavissa paikoissa ja/tai väsyneenä jokaiseen askeleeseen on hyvä keskittyä turvallisuudenkin vuoksi.
Luonnon kunnioittaminen tarkoittaa ennen kaikkea luonnosta huolehtimista. Astuessamme luontoon meidän tulee muistaa, että olemme vieraita siinä ekosysteemissä, jossa liikumme. Meidän tulee jättää ympäristö sellaisena kuin se oli tullessamme. Meidän on myös tärkeä välttää luonnon häirintää ja suojella sen monimuotoisuutta. Kaikki mitä jaksamme viedä luontoon, jaksamme myös viedä pois (eväät, roskat, varusteet). Luonnon kunnioittaminen toteutuu myös kulkemalla virallisia reittejä pitkin – erityisesti herkemmillä luontoalueilla. On myös tärkeä kunnioittaa villieläinten elintilaa.
Luonnon kunnioitus auttaa säilyttämään sen kauneuden ja arvon myös tuleville sukupolville. Samalla opimme arvostamaan luonnon tarjoamia mahdollisuuksia vastuullisesti.
Suomessakin on ollut perinteenä pyytää metsältä lupaa ennen sinne astumista sekä lähtiessä kiittää metsää sen antimista. Tämä on hyvä ohjenuora meille kaikille!
Pohdinnaksi: Mitä pieniä tekoja voit tehdä suojellaksesi luontoa ja sen monimuotoisuutta?
Näin vahvistat luonnon hyvinvointivaikutuksia kehoon ja mieleen
Luonnolla on merkittäviä hyvinvointivaikutuksia sekä kehoon että mieleen. Luonto houkuttelee meitä liikkumaan, rauhoittumaan ja vahvistamaan kehosuhdettamme. Luontoympäristöt tarjoavat tilaisuuksia fyysiselle ja henkiselle palautumiselle. Tarjoten mahdollisuuksia esimerkiksi stressin lievittämiseen, keskittymiskyvyn parantamiseen sekä mielen hyvinvoinnin vahvistamiseen. Yhteys luontoon lisää luovuutta, vahvistaa sosiaalisia suhteita ja kehittää resilienssiä.
Joskus pelkkä luontoon lähteminen ei riitä. Silloin voit kokeilla tietoisempaa keskittymistä aistien avulla tai mielikuvamatkaa luonnon keskelle. Hyödynnä maksutonta harjoitusta, jonka avulla voit rauhoittaa levotonta mieltä. Lataa harjoitus heti käyttöösi alla olevan linkin kautta.
-Maisa-
Lue lisää luonnon hyvinvointivaikutuksista:
Korpela, K (2007). Luontoympäristöt ja hyvinvointi. Psykologia, 42, 364-376. https://www.researchgate.net/publication/262066113_Korpela_K_2007_Luontoymparistot_ja_hyvinvointi_Psykologia_42_364-376
Mielenterveystalon omahoito: Hyvinvointia luonnosta. https://www.mielenterveystalo.fi/fi/omahoito/hyvinvointia-luonnosta
Luontoon.fi: Terveyttä ja hyvinvointia luonnosta. https://www.luontoon.fi/terveyttajahyvinvointialuonnosta
Tyrväinen L (2023). Luonnosta mielenterveyttä, kuntoa ja elämänlaatua. Lääkärikirja Duodecim. https://www.terveyskirjasto.fi/dlk01347
Metsämieli – harjoituksia ja koulutuksia: https://www.metsamieli.fi
Jaa artikkeli