WorkPlace Big Five – Persoonallisuuden piirteet työelämässä
20.08.2024 08:00
Oletko miettinyt miksi jotkin työtehtävät tuntuvat luontevammilta kuin toiset?
Entä miksi jotkut meistä suhtautuvat muutoksiin innokkaasti, kun taas toiset haluaisivat säilyttää kaiken niin kuin ennenkin?
Oletko pohtinut, miksi toinen työkaveri käy kierroksilla pienistäkin asioista ja toinen taas ei tunnu ottavan oikein mitään vakavasti?
Entä miksi toiset haluavat loputtomasti varmistaa laadun ja virheettömyyden kaikissa työtehtävissä, kun taas toiset mieluummin katsovat isoa kuvaa ja haluavat saada asioita tehokkaammin eteenpäin?
Taustalla voi olla meidän erilaiset persoonallisuuden piirteemme. Se, että saatamme lähtökohtaisesti reagoida tilanteisiin eri tavoin. Ja se, että luontaisesti saamme energiaa ja virtaa eri asioista kuin joku toinen. Piirteet eivät ole positiivisia tai negatiivisia. Ne vaan ovat osa meitä.
Ajattelen, että meidän kaikkien on hyvä säännöllisin väliajoin havainnoida ja reflektoida itseämme suhteessa ympäröivään maailmaan. Vahvistaa näin omaa itsetuntemustamme sekä tiedostaa oman toimintamme vaikutus muihin ihmisiin.
Työelämässä menestyminen vaatii paljon enemmän kuin pelkkiä teknisiä taitoja. Itsetuntemus ja kyky huomioida muiden persoonallisuutta ovat avainasemassa. WorkPlace Big Five on moderni ja tieteellisesti tutkittu työkalu, joka tarjoaa syvällisen näkemyksen persoonallisuudestasi ja auttaa sinua ymmärtämään, miten se vaikuttaa työhösi ja tiimityöskentelyyn.
Lue lisää: Workplace Nordic, WorkPlace Big FiveTM
WorkPlace Big Five – Persoonallisuuden piirteet työelämässä
Tässä artikkelissa käsitellään seuraavia teemoja:
- Mikä on WorkPlace Big Five -profiili?
Yleiskatsaus tähän tieteelliseen persoonallisuustyökaluun ja sen hyödyistä työelämässä. - Hyödyt tiimityössä ja ammatillisessa kasvussa:
Miksi ja miten hyödynnän WorkPlace Big Five -profiilia asiakkaideni kanssa. - Persoonallisuuden piirteet työelämässä:
Kuinka persoonallisuuden eri piirteet vaikuttavat työhön ja vuorovaikutukseen.
Mikä WorkPlace Big Five on?
Tässä ajassa moni kaipaa yksinkertaistettuja malleja, joilla voi hahmottaa omaa ja muiden käyttäytymistä. Tosiasiassa ihmisen persoonallisuus on huomattavasti laajempi kuin muutamaan kategoriaan luokiteltu väri- tai kirjainkoodaus.
Onneksi se on näin.
Tuntuisi aika karulta, jos jokainen meistä lokeroitaisiin muutaman jäykän kategorian mukaan. Sen sijaan, että ihmisyytemme ja persoonamme nähtäisiin moniulotteisemmin ja tilannekohtaisemmin.
Sama toimii myös toisin päin. Emme voi luokitella ympärillämme olevia ihmisiä stereotyyppisesti vain muutaman persoonallisuustyypin mukaan. Emme – vaikka se kuinka tuntuisi antavan selkeyttä monimutkaiseen maailmaan.
WorkPlace Big Five on työelämän kontekstiin sovellettu profilointityökalu. Se perustuu laajasti ja tieteellisesti tutkittuun Big Five -persoonallisuusteoriaan. Mallin avulla voimme paremmin ymmärtää ihmisen persoonallisuuden piirteitä ja miten ne näyttäytyvät elämän eri osa-alueilla.
WorkPlace Big Fiven hyödyntäminen ammatillisessa kehittymisessä
Työssäni hyödynnän ja integroin monipuolisesti erilaisia taustateorioita ja menetelmiä. Kaiken ei aina tarvitse olla ns. evidence-based-tasoista vaan tietyissä tilanteissa heittäytymiselle, ei-tietämiselle, luovuudelle ja kokeiluille on paikkansa. Tämä siksikin, että ihmiset ovat (onneksi) erilaisia eikä kaikille yksinkertaisesti toimi samanlaiset tavat lähestyä ihmisyyden eri puolia.
Psykologitaustani ja vahva ammattieettisyys tuo luonnollisesti mukanaan myös sen, että tiedostan käyttämieni menetelmien hyödyt ja haitat. Tiedostan, milloin on aika heittäytyä ja kokeilla jotain luovempaa lähestymistapaa. Ja tiedostan, milloin se taas tuo liikaa turvattomuutta, rajattomuutta ja vie asiakkaan tilannetta haitalliseen suuntaan.
Linkitys WorkPlace Big Fiveen tulee tätä taustaa vasten. Työskentelen pääasiassa työelämän ilmiöiden äärellä. WorkPlace Big Five on käytännössä ainoa viime vuosina hyödyntämäni persoonallisuuden piirteitä tutkiva kyselymenetelmä. Malli pohjautuu tieteelliseen tutkimukseen, vertaisarviointiin ja laajasti hyväksyttyyn tapaan jäsentää persoonallisuuspiirteiden moniulotteisuutta.
Lisäksi WorkPlace Big Five tarjoaa syvälliset ja tarkat tulokset nopeasti ja selkeällä kielellä, jota on helppo ymmärtää. Profiiliraportti on käytännönläheinen ja antaa konkreettisia ohjeita eri persoonallisuustyyppien kanssa toimimiseen. Työkalu on saatavilla useilla kielillä ja normiryhmillä, joten se sopii hyvin eri kulttuuritaustoista tuleville käyttäjille.
WorkPlace Big Five -työkalua hyödynnän yksilöiden ja tiimien coaching- ja valmennusprosesseissa. Silloin, kun yhdessä asiakkaan kanssa arvioimme sen palvelevan asiakkaan tavoitteita ja kehittämiskohteita.
Prosessin tarkoituksena on vahvistaa itsetuntemusta, reflektoida omia luontaisia reagointi- ja suhtautumistapoja työympäristössä sekä jäsentää omaa toimintaa myös muiden näkökulmasta.
Coachingin tarkemmat tavoitteet määritellään yhdessä jokaisen asiakkaan kanssa. Tavoitteina voivat olla esimerkiksi ammatillinen kehittyminen, itsetuntemuksen kasvattaminen, vuorovaikutuksen vahvistaminen, haastavien työtilanteiden käsittely, työn ja muun elämän välisen tasapainon vahvistaminen tai tulevaisuuden suunnan selkiyttäminen.
Lue lisää coachingista: Coachingin avulla kohti itsetuntemusta ja henkilökohtaista kasvua
Persoonallisuuden viisi pääpiirrettä
WorkPlace Big FiveTM perustuu viiteen pääpiirteeseen, jotka ovat:
- Reagointiherkkyys (Need for Stability) – Kuinka hyvin kestämme stressiä ja paineita.
- Ekstroversio (Extraversion) – Miten hyvin siedämme ihmisistä ja tilanteista syntyvää aistiärsytystä
- Uutuushakuisuus (Originality) – Miten avoimia olemme uusille kokemuksille tai tavoille tehdä asioita
- Mukautuvuus (Accommodation) – Minkä verran mukaudumme muiden tarpeisiin.
- Päämääräkeskeisyys (Consolidation) – Minkälainen tapamme on työskennellä kohti tavoitteita.
Nämä pääpiirteet jakautuvat 23 alapiirteeseen, jotka antavat vielä tarkemman kuvan persoonallisuudestamme ja käyttäytymisestämme eri tilanteissa.
Pääpiirteet ja alapiirteet jakautuvat janalle, joka pohjautuu tilastotieteeseen ja niin sanottuun normaalijakaumaan. Ihmiset eivät siis ole luokiteltavissa vain ääripäiden mukaan vaan janalle mahtuu koko ihmisyyden kirjo.
Alla on lyhyt kuvaus jokaisesta pääpiirteestä. Mukana on muutamia esimerkkejä siitä, minkälaisia sävyeroja alapiirteet tuovat tähän kokonaisuuteen. Pääpiirteissä ja alapiirteissä voi lisäksi olla vaihtelua tilannekohtaisuuden mukaan. Persoonallisuuspiirteemme voivat olla pysyviä, tilannekohtaisia tai joustavia.
Tästä eri vaihtoehtojen kombinaatioista saat ehkä käsityksen siitä, ettei ihmisen persoonallisuus todellakaan ole ihan pariin luokkaan jaettavissa.
Reagointiherkkyys
Reagointiherkkyys tarkoittaa meidän luontaista tapaamme reagoida stressaaviin tai epämiellyttäviin tilanteisiin. Janan toisessa päässä on henkilö, joka suhtautuu työpaikalla tällaisiin tilanteisiin tyypillisesti vakaasti ja rauhallisesti. Toisessa päässä oleva henkilö taas reagoi usein virittyneesti ja herkästi huolestuen. Janan keskivaiheilla oleva henkilö on näiden ääripäiden välillä eli jossain tilanteissa reagointi on rauhallista ja varmaa, kun taas toisissa tilanteissa reagointi on huolestuneempaa tai virittyneempää.
Reagointiherkkyyden alapiirteet antavat tietoa siitä, miten herkästi huolestumme, miten usein kiivastumme, suhtaudummeko tilanteisiin lähtökohtaisesti luottavaisesti vai epäillen sekä kuinka nopeasti palaudumme stressaavista tilanteista.
Ekstroversio
Ekstroversio tarkoittaa meidän luontaista tapaamme sietää ihmisistä ja tilanteista syntyvää aistiärsytystä. Tämä ei siis missään nimessä arvioi puhtaasti sitä, miten tulemme ihmisten kanssa toimeen ja olemmeko ns. sosiaalisia vai emme. Piirre kertoo paljon siitä, kuinka paljon ärsykkeet antavat meille energiaa ja kuinka paljon ne ottavat energiaa. Piirre kuvastaa sitä, kuinka paljon tarvitsemme palautumista runsaasti ihmiskontakteja sisältävistä tilanteista. Janan toisessa ääripäässä on introvertti ja toisessa ekstrovertti. Janan keskivaiheille asettuu ambivertti.
Ekstroversion alapiirteet antavat tietoa siitä, miten avoimesti ilmaisemme itseämme ja tunteitamme, miten paljon nautimme muiden kanssa työskentelystä, kuinka paljon kaipaamme liikettä, haluammeko ennemmin johtaa vai olla riippumattomia muista, suhtaudummeko muihin lähtökohtaisesti luottavaisesti vai epäillen sekä kuinka tahdikkaasti ilmaisemme itseämme.
Uutuushakuisuus
Uutuushakuisuus kertoo siitä, kuinka avoimia olemme uusille kokemuksille ja uusille tavoille tehdä asioita. Janan toisessa päässä on henkilö, joka pitää enemmän hyväksi havaituista ja totutuista toimintatavoista. Toisessa päässä taas on henkilö, joka kiinnostuu herkästi uusimmista ideoista ja ratkaisuista. Janan keskellä on näiden ääripäiden välimuoto, joka ehkäpä on valmis uudistuksiin, mutta kaipaa taustalle vakuutusta uudistusten järkevyydestä.
Uutuushakuisuuden alapiirteet antava tietoa siitä, olemmeko enemmän suunnittelijoita vai toteuttajia, kuinka laajasti tarkastelemme käsillä olevaa asiaa sekä kuinka helposti hyväksymme muutoksia.
Mukautuvuus
Mukautuvuus kertoo siitä, missä määrin mukaudumme toisten tarpeisiin. Janan toisessa päässä on haastaja, joka mielellään käsittelee asiat esimerkiksi kiivaidenkin väittelyiden kautta. Janan toisessa päässä on mukautuja, joka pyrkii välttelemään ristiriitoja ja konflikteja. Janan keskivaiheilla on neuvottelija, joka pyrkii löytämään kaikille osapuolille sopivaa ratkaisua.
Mukautuvuuden alapiirteet antavat tietoa siitä, kuinka kiinnostuneita olemme omista ja muiden tarpeista, miten toimimme konfliktitilanteissa, kuinka paljon kaipaamme julkista tunnustusta sekä kuinka avoimesti kerromme mielipiteemme muille.
Päämäärätietoisuus
Päämäärätietoisuus tarkoittaa sitä luontaista tapaa, jolla työskentelemme kohti tavoitteita. Janan toisessa päässä on henkilö, joka suhtautuu asioihin lähtökohtaisesti joustavasti ja spontaanisti. Janan toisessa päässä taas on henkilö, joka fokusoituu tavoitteisiin suunnitelmallisesti ja järjestelmällisesti. Keskivaiheilla on henkilö, joka asettuu näiden ääripäiden väliin ja vaihtelee toimintatapaa tilanteen mukaan.
Päämäärätietoisuuden alapiirteet antavat tietoa siitä, kuinka paljon pyrimme ns. perfektionismiin, kuinka järjestelmällisesti työskentelemme, kuinka vahva kunnianhimo meillä on, minkälainen meidän keskittymisemme on, kuinka suunnitelmallisia olemme sekä kuinka paljon huomioimme asioiden yksityiskohtia.
WorkPlace Big Five – Persoonallisuuden piirteet työelämässä
Työelämä haastaa nykyään monin eri tavoin.
On organisaatiouudistuksia, muutosneuvotteluja, vaihtuvia it-järjestelmiä, muuttuvia työtehtäviä, epäselviä odotuksia, työyhteisöjen ristiriitoja, yksintyöskentelyn ja tiimityöskentelyn variaatioita, keskeytyksiä, ärsykkeitä, liian puuduttavia työtehtäviä, alikuormittumista ja ylikuormittumista.
Kaiken tämän keskellä muiden ihmisten toiminta saattaa meistä näyttää erikoiselta ja ehkäpä ärsyttävältäkin. Samaan aikaan joku toinen taas saattaa ajatella samaa meidän tavastamme toimia.
Erilaiset muutokset, yllättävät tai haastavat tilanteet nostavat entistä vahvemmin meistä kaikista esiin meille jokaiselle luontevimmat taipumuksemme. Työelämään kuuluu jännitteitä, erilaisia mielipiteitä ja näkemyksiä sekä monenalaista ristiriitaa ja konfliktia.
Työelämässä (ja toki yleisestikin elämässä) tarvitsemme hyvää itsetuntemusta sekä kykyä toimia yhteistyössä muiden kanssa.
- Tunnetko omat luontaiset reagointi- ja toimintatapasi?
- Minkälaisista asioista saat voimavaroja ja virtaa? Ja mikä taas vie voimavarojasi?
- Miten toimit muutosten tai jännitteiden äärellä?
- Minkälaiset tilanteet sujuvat sinulla luonnostaan? Missä haluaisit kehittyä jatkossa?
WorkPlace Big Five -profiilin avulla voit ymmärtää paremmin omaa ja muiden persoonallisuuden piirteitä työelämässä. Tämä tieteellisesti tutkittu menetelmä auttaa selkeyttämään, miten persoonallisuus vaikuttaa tiimityöhön, vuorovaikutukseen ja ammatilliseen kasvuun. Kun ymmärrät, miten eri persoonallisuuden piirteet näkyvät työelämässä, voit hyödyntää vahvuuksiasi paremmin ja rakentaa sujuvampaa yhteistyötä.
Haluatko syventää itsetuntemustasi ja vahvistaa vuorovaikutustasi työelämän eri tilanteissa?
Jos yhtään pohdit voisiko tämä olla sinulle tai tiimillesi sopiva kokonaisuus, niin ota yhteyttä ja varaa aika maksuttomaan tutustumistapaamiseen.
-Maisa-
Tämän artikkelin valokuvat:
Photo by Jason Goodman on Unsplash
Photo by Scott Graham on Unsplash